Vanaf 1 januari 2014 is het statiegeld op 1 en 1,5 liter plastic flessen niet meer verplicht. Argumenten daarvoor waren dat het statiegeldsysteem iets van de vorige eeuw is, hoge kosten met zich meebrengt en dat de burger die plastic flessen toch wel in de Plastic Heroes zak zal stoppen en ook zonder statigeld naar de winkel terug zal brengen.
Vreemd daarbij is dat er nooit een onafhankelijk onderzoek heeft plaatsgevonden naar die kosten, dat statiegeld systemen in bijvoorbeeld Duitsland en in de Verenigde Staten juist goed functioneren en zelfs uitgebreid worden.
Staatsecretaris Atsma stelt ook dat hij het niet ziet gebeuren dat mensen hun 1,5 liter flessen op straat gaan gooien.
Ik denk dat Atsma wel heel erg optimistisch is en zijn oren teveel naar het bedrijfsleven heeft laten hangen. Want ik zie nu erg veel 0,5 liter flesjes en trouwens ook veel blikjes bij het zwerfvuil liggen.
Juist een uitbreiding van het statiegeld kan het zwerfafval aanzienlijk terugdringen. Machines die bij supermarkten staan, zoals bijvoorbeeld in de staat Massechussets in de VS die 5 dollarcent uitgeven voor elk blikje of plastic flesje wat erin gestopt wordt. Het blik en het plastic wordt dan gelijk door de machine gecrushed.
Voordeel van zo'n systeem is dat bijvoorbeeld kinderen of daklozen blikjes en flesjes gaan verzamelen om wat statiegeld terug te krijgen. Dus het zwerfafval wat er is wordt eigenlijk vanzelf verminderd.
Daarnaast, als ik zie dat ik niet altijd van die Plastic Heroes zakken kan krijgen en dat ik zowel bij de Gemeente als bij het afvalbedrijf geen duidelijkheid kan krijgen over wanneer dat plastic opgehaald wordt, dan moet ik nog zien dat afschaffen van het statiegeld meer recycling oplevert.
Een onafhankelijk onderzoek heeft ook aangetoond dat het statiegeldsysteem, naast de Plastic Heroes, uitstekend werkt en gehandhaafd moet blijven.
Een nieuwe klap voor het milieu van dit kabinet. En er zullen er nog wel meer volgen.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten