zondag 4 oktober 2015

Referendum

U bent voor de gek gehouden. Jawel, door Geen Stijl, Geen Peil en wat lieden die stemmen ronselden.

Want het gaat helemaal waar zij van zeggen dat het over gaat. Meer democratie? Veel meer democratie dan waarmee dat, zogenaamde, vermaledijde, Associatie Verdrag tot stand is gekomen, kan eigenlijk niet. Maar daarover later meer.

Voor meer invloed op welke landen erbij komen in de EU? Daar gaat het Associatie Verdrag niet over. En ook niet over andere dingen waarvan de organisatoren zeiden dat het deel uitmaakte van het Associatie Verdrag.. Ook daarover later meer.

Allereerst heeft Geen Stijl een onderwerp gekozen waarvan ze bij voorbaat weten dat "Zie je wel!" kunnen zeggen, wat er ook gebeurd. De regering kan werkelijk niets met dit referendum. Dus je hoort het "zie je wel!" al aankomen.
En dat is geen gebrek aan democratie. In elke van de EU landen heeft een meerderheid van het nationale Parlement het Associatie Verdrag geratificeerd. In een democratie beslist de meerderheid.
Huidige stand is dat 22 van de 28 landen geratificeerd hebben.
Zou de regering dus iets met het referendum willen doen, dan zou de regering binnen die 28 landen een meerderheid moeten zoeken die ineens tegen is.

Dan het Associatie Verdrag zelf. 99,0% heeft geen flauw idee wat dat Verdrag inhoudt, dus daar een referendum over houden heeft niets met democratie te maken. Meet met je zin doordrijven.
Wat houdt het Associatie Verdrag in ieder geval niet in? Het Associatie Verdrag zegt niets over de toetreding van Oekraïne tot de EU. Nederland heeft ook Associatie Verdragen met Turkije en de Palestijnse Autoriteit.
Weinig kans dat die 2 op korte termijn tot de EU toetreden.
Wat ook niet in het Associatie Verdrag voorkomt is eventuele militaire steun aan Oekraïne in geval van een conflict met Rusland.

Het Associatie Verdrag is niets meer dan een overeenkomst tot samenwerken, bijvoorbeeld op de gebieden van handel en onderwijs.

Terwijl er zoveel te kiezen was om handtekeningen in te zamelen, koos Geen Stijl bewust voor iets waar niets mee gedaan kon worden en misleidde daarbij ook nog eens over het onderwerp.

Wanneer je zo de democratie wilt helpen heb ik ernstige bedenking bij je intenties.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten