donderdag 17 november 2011

Pizza is groente!!!

Pizza is groente. Wanneer je dat leest denk je dat het is een grap is. En zo klinkt het ook, maar bij nadere bestudering blijkt het een hele slechte grap te zijn en is het dus bloedserieus en door het Amerikaanse Congress zo bepaald.


Eerst even de voorgeschiedenis. Het zal voor niemand een verrassing zijn dat de VS te kampen hebben met een probleem met overgewicht bij kinderen. Niet verwonderlijk wanneer je weleens in de VS bent geweest en de all you can eat buffets hebt gezien en weet dat wat hier in Nederland bij McDonalds Large is, in de VS slechts Medium is. En Small bestaat er niet. Met school lunches is het al niet anders. Die zijn er voor kinderen van minder bedeelde gezinnen en kunnen zo'n lunch gratis krijgen of voor 1 dollar.Maar in die lunches zit doorgaans teveel zout, zijn te vet, hebben te weinig volkoren granen en groente is ver te zoeken.

Dus het Ministerie van Landbouw van Obama's regering ging daarmee aan de slag, gesteund door de First Lady, Michele Obama, die daar een bijzonder actieve rol in vertolkte. Doel was de school lunches gezonder te maken: minder zout, minder vet, meer volkoren granen en groente.Daar kwam een eisenpakket uit waaraan een school lunch zou moeten voldoen.

Goed initiatief zou je denken. Maar niet in de VS. Zoiets moet door Congress (Huis van Afgevaardigden) goedgekeurd worden en daar hebben de Republikeinen de meerderheid. Oh, maar denk je dan, zijn die Republikeinen dan niet voor gezondere school lunches? Misschien wel, maar niet een jaar voor de presidentsverkiezingen. De Republikeinen zijn sowieso drukker met hoe ze Obama kunnen laten verliezen dan met hoe ze die verkiezingen zelf kunnen winnen.

Gesterkt door de bezorgdheid van schooldistricten of het allemaal nog wel betaalbaar zou blijven werd de vermindering van zout en vet in school lunches geschrapt en ook meer volkoren granen verdween uit het oorspronkelijke voorstel. Maar nu komt het: Congress bepaalde dat door de geconcentreerde tomatenpasta die op pizza's gebruikt wordt deze pizza's als groenten gezien mogen worden.

Als pizza liefhebber heb ik dus jarenlang, zonder het te weten, veel meer groente gegeten dan ik dacht.....

Redenatie van de Republikeinen was dat de overheid zich niet moest bemoeien met wat kinderen eten en die kineren zeker niet mocht opleggen wat ze zouden eten, dat zouden die kinderen prima zelf kunnen bepalen.
Ja, ja....ik ben zelf ook kind geweest, dus beschouw mezelf als ervaringsdeskundige en als kind heb je geen oog voor een uitgebalanceerd voedingspatroon.

Over het kosten aspect kan ik nog dit zeggen: in Engeland heeft Jamie Oliver laten zien dat je voor hetzelfde geld of zelfs minder wel gezonde lunchs te kunnen maken die de Engelse kinderen nog lekker vonden ook, sommigen wel na wat aandringen want ook in Engeland geldt: wat de boer niet kent.....

Dus terwijl de Republikeinen druk zijn met elk voorstel van Obama te torpederen en zich daarmee volkomen belachelijk maken is het beste wat het witte Huis kan doen Jamie Oliver inhuren, camera erbij en dat dan nation wide uitzenden.

En nog een tip voor de Democratische Partij: Republikeinen of Congress belachelijk maken hoeft niet meer, dat kunnen ze heel goed zelf...

En mijn vrijdag-pizza dag wordt nu dus een vrijdag - groente dag!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten